Zgodovina kluba

Na Dolu pri Hrastniku ima rokomet že bogato tradicijo, saj so ga pričeli igrati še na starem igrišču iz ugaskov. Konec 70. let je rokomet z izgradnjo asfaltnega igrišča oživel kot sekcija tedanjega TVD Partizan, leta 1982 pa je bil ustanovljen samostojni Rokometni klub Dol.

Preporod rokometa na Dolu se je pričel z izgradnjo dvorane Dolanka, ki so jo slovesno odprli leta 1999. To se je precej hitro odrazilo predvsem pri napredku pionirskih ekip, ki so dobile z novo dvorano povsem drugačne možnosti za treninge in razvoj. Ekipe v mini rokometu se že nekaj let na turnirjih po Sloveniji in na Hrvaškem uvrščajo med prve tri ekipe, pionirske ekipe nastopajo tudi v finalih slovenskega prvenstva in finalih tekmovanja ŠŠD. Uspehe pa žanjejo tudi na mednarodnih turnirjih. Tako so na največjem svetovnem turnirju v Pragi na Češkem (tam nastopa 350 ekip) osvojili igralci letnika 1987 drugo mesto, na turnirju v Malackem (Slovaška) pa so bili pionirji letnika 1988 tretji.

Po osamosvojitvi Slovenije so prvo sezono odigrali med najboljšimi v 1.A ligi, potem pa so bili dolga leta stalni član v 1. B SRL, Leta 2015 so z uvrstitvijo na zaključni turnir najboljše četverice v Pokalu Slovenije – Final Four, dolski rokometaši spisali nov list v bogati zgodovini kluba.

V sezoni 2015/2016 so se po naslovu prvaka v drugi ligi uvrstili v prvo rokometno ligo - NLB Leasing ligo. Uspeh so ponovili v sezoni 2017/2018 ko so se ponovno vrnili v najelitnejšo ligo. V letošnji sezoni nastopajo v 1.B.DRL, kjer po 8.odigranih krogih zasedajo odlično drugo mesto.

Dolski rokometaši prav tako uspešno skrbijo za svoj podmladek. V zadnjih letih je klub še posebno ponosen na svojo šolo rokometa . V njej se najmlajši spoznavajo s prvimi koraki na parketu, trenirajo in nastopajo  pa fantje z Dola, Hrastnika, Rimskih Toplic , Zidanega Mostu, Radeč in Laškega. Trenutno v klubu v vseh selekcijah – od najmlajših pa do članske ekipe, trenira in igra več kot sto igralcev.

Člani rokometnega kluba skrbijo tudi za družabno življenje v kraju. Vsako leto prirejajo tradicionalno »Dolsko noč«, še posebej pa zavihajo rokave v mesecu maju, ko priredijo prav tako že tradicionalni mednarodni mini rokometni turnir »Handball Cup Zasavje«, na katerem se zberejo najmlajši iz vse Slovenije. Kvaliteta turnirja pa je ponesla ime kluba že tudi prek naših meja – sodelujejo tudi vrstniki iz Hrvaške, Bosne, Srbije, Italije, Avstrije, Slovaške.. Letos je praznoval okroglo in častitljivo obletnico – 20. uspešnih let. Seveda brez pomoči sponzorjev in donatorjev klub in njegove dejavnosti ne bi mogle delovati na tako visokem nivoju. Glavni pokrovitelj kluba je že vrsto let TKI Hrastnik, obilno pomoč rokometaši dobijo tudi od občine Hrastnik in ostalih sponzorjev iz same hrastniške občine, Zasavja in Slovenije.  Največja «dodana vrednost« pa so brez dvoma prizadevni amaterski delavci, podporniki kluba, požrtvovalni starši in izjemno športno organizirani navijači, ki ne štejejo prostovoljnih ur in dni svoje pripadnosti klubu.